Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Яхнии»Яхния от червена леща със зеленчуци

Яхния от червена леща със зеленчуци

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Яхния от червена леща със зеленчуци
Снимка: Зори
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Сервирайте яхнията от червена леща със зеленчуци поръсена със ситно нарязан пресен магданоз."

Необходими Продукти

  • червена леща - 500 г
  • масло - 50 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • кромид лук - 2 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • червена чушка - 1 бр.
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • индийско орехче - 1 - 2 щипки
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прехвърлете червената леща в сито и измийте хубаво под течаща студена вода. Оставете я да се изцеди от водата.

В подходяща дълбока тенджера загрейте олиото и маслото, добавете нарязаните на ситно лук, моркови и червена чушка. Поръсете с щипка сол и оставете зеленчуците да се задушат и омекнат. След това добавете червения пипер, доматеното пюре и скълцаните скилидки чесън.

Овкусете със сол и черен пипер и добавете кимиона, дафиновите листа, индийското орехче и мащерката.

Налейте около 1, 5 гореща вода и оставете всичко хубаво да заври. Изсипете вкусната леща вътре, разбъркайте и варете на умерен котлон за още 15 - 20 минути.

Махнете тенджерата от котлона и я захлупете с капака. Оставете лещата яхния за 15 минути да се задуши преди да я сервирате.

Сервирайте яхнията от червена леща със зеленчуци поръсена със ситно нарязан пресен магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитно!
07.07.2023 03:51
3
veronnika_pavlova
veronnika_pavlova
Прекрасно!
06.07.2023 23:06
3
1
Покажи всички подкоментари