Начин на приготвяне
Това е типично ястие от индийската кухня на базата на червена леща. Пикантна яхния с кокосово мляко. Може да се сервира като основно ястие или като гарнитура с леща. Ястие не само за зимата, но и идеално за всички сезони!
Червената леща е малка бобова култура, без кора и много гъвкава в кухнята. Тя съдържа добър процент растителни протеини, въглехидрати, минерални соли и витамини от групата.
Червената леща е по-лесно смилаема и универсална, тъй като не изискват накисване и времето за готвене е по-кратко от другите видове леща. Тази бобова култура е подходяща според лекарите и при фазата на отбиване на децата.
Ето и как да си приготвите тази лесна яхния от леща с къри!
Обелете и нарежете лука на ситно и го запържете в тиган с капка зехтин или олио. Добавете настъргания корен от джинджифил (около 3 см), кърито и гответе за няколко минути на силен огън.
Изплакнете лещата под течаща вода, докато водата стане прозрачна, за да отстраните всички примеси.
Изсипете лещата в дълбокият тиган, с цялата кутия кокосово мляко, соевия сос и гответе на слаб огън за около 15 минути. Поднесете със зелен лук и филийки хляб. Насладете се !
Бележка: Можете да сервирате червената леща дал с ориз басмати или препечен хляб.