Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от червена леща с къри

Яхния от червена леща с къри

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Яхния от червена леща с къри
Снимка: Ivelina
1 / 3
17/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Потопете се в атмосферата на Индия с тази яхния от червена леща с къри"

Необходими Продукти

  • леща - 160 г червена
  • лук - 1 глава
  • джинджифил - 20 г, Корен
  • къри - 1 голяма чаена лъжичка
  • кокосово мляко - 400 мл от консерва
  • соев сос - 3 супени лъжици
  • зехтин - Екстра върджин, на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е типично ястие от индийската кухня на базата на червена леща. Пикантна яхния с кокосово мляко. Може да се сервира като основно ястие или като гарнитура с леща. Ястие не само за зимата, но и идеално за всички сезони!

Червената леща е малка бобова култура, без кора и много гъвкава в кухнята. Тя съдържа добър процент растителни протеини, въглехидрати, минерални соли и витамини от групата.

Червената леща е по-лесно смилаема и универсална, тъй като не изискват накисване и времето за готвене е по-кратко от другите видове леща. Тази бобова култура е подходяща според лекарите и при фазата на отбиване на децата.

Ето и как да си приготвите тази лесна яхния от леща с къри!

Обелете и нарежете лука на ситно и го запържете в тиган с капка зехтин или олио. Добавете настъргания корен от джинджифил (около 3 см), кърито и гответе за няколко минути на силен огън.

Изплакнете лещата под течаща вода, докато водата стане прозрачна, за да отстраните всички примеси.

Изсипете лещата в дълбокият тиган, с цялата кутия кокосово мляко, соевия сос и гответе на слаб огън за около 15 минути. Поднесете със зелен лук и филийки хляб. Насладете се !

Бележка: Можете да сервирате червената леща дал с ориз басмати или препечен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: