Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Великденски лимецови погачи

Великденски лимецови погачи

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Великденски лимецови погачи
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
15/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Великденски лимецови погачи за великденската трапеза."

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 950 г
  • мая - 1 1/2 кубче
  • прясно мляко - 375 мл
  • масло - 105 г
  • яйца - 3 бр. + 2 бр. за намазване
  • козе кисело мляко - 120 г
  • кафява захар - 45 г
  • сол - 7.5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Великденски лимецови погачи, които по нищо не отстъпват на козунака.

Прясното мляко се изсипва в млековарка, като предварително се отделят 2 с.л.

Загрява се леко в млековарката, след което се изсипва в купа.

Прибавя се кафявата захар и натрошената на ситно мая.

Разбърква се много добре и се оставя да шупне.

Яйцата 3 бр. се изсипват в друга купа и се разбиват на пяна.

Козето кисело мляко се разбърква до получаване на гладка смес и на тънка струя се прибавя към яйцата при продължително бъркане.

Маслото 70 гр. се разтопява на средна степен на котлона.

Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцата с киселото мляко и разтопеното масло.

Замесва се гладко тесто, което се завива с кърпа и се оставя да втаса 20 мин.

След това тестото се премесва отново и се разделя на две части, като от всяко част се прави една погача.

Едната част се разделя на три топки.

Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 25 см.

Останалото масло се разтопява и охлажда.

Всеки разточен кръг се намазва с масло и се нарежда една върху друга.

Кръгът се нарязва на осем части.

Всяка част се усуква на руло и се нарежда в предварително намазана с масло тава.

Втората част от тестото се оформя на погача по същият начин.

Оставят се да втасат още 30 мин., след което се намазва с разбити 2 бр. жълтъци и 3 с.л. прясно мляко

Пекат се в предварително загрята фурна 40 мин. на 190 градуса.

След като се извадят от фурната, се намазват отгоре с масло.

Опитайте и вие да приготвите погача с лимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: