Начин на приготвяне
Тази рецепта е подходяща за онези от вас, които обожават лозови сарми, но ги приготвят не повече от 2-3 пъти в годината заради времето, което отнема завиването им.
От тук нататък ще можете да се наслаждавате на любимото постно ястие доста по-често, защото подготовката му ще ви отнема не повече от 10-15 минути.
Просто опитайте тази страхотна, лесна и бърза рецепта замързелива постна лозова сарма на фурна!
Наситняваме праза на дребно, настъргваме морковите на едро ренде и накълцваме чесъна, след което запържваме в зехтина или олиото.
Към сместа добавяме добре измития ориз и запържваме и него. Наронваме кубчето бульон в ястието, добавяме чаша вода и разбъркваме добре. Щом оризът поомекне, дърпаме сместа от огъня. Овкусяваме се със сол и черен пипер на вкус.
На дъното на правоъгълна тава подреждаме половината от лозовите листа. Сипваме отгоре сместа с ориза и зеленчуците и покриваме с останалите листа.
Притискаме и прибираме добре краищата на розовите листа, така че да запечатат ориза за мързеливите сарми.
Наливаме около 800 мл вода и покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем за около 40–50 минути в загрята на 180 °C фурна до покафеняване.
Изваждаме от фурната готовата сарма и я нарязваме на квадратни парчета.
Можем да сервираме с маслини по желание. Приятен апетит!