Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Мързелива лозова сарма

Мързелива лозова сарма

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289642981
Мързелива лозова сарма
Снимка: Десислава Дончева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Накарай един готвач да сготви, а той ще ти спретне великолепна мързелива лозова сарма"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 буркан, стерилизирани
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 бр. кромид
  • ориз - 1 ч.ч.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • олио - 7 с.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • орехи - 1/2 ч.ч. печени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът го обелваме, нарязваме го на ситно и го задушаваме с олиото, докато омекне.

След което добавяме каймата, разбъркана с малко вода. Бъркаме около 10 минути, след което прибавяме измития ориз.

След около 4 минути слагаме сока от буркана с лозовите листа и топла вода в съотношение ориз към течност 4:1.

От време на време разбъркваме, като прибавяме малко сол, черен пипер и чубрица. Бъркаме около 15 минути до почти пълното поемане на течността.

Кръгла форма за кекс с дупка в средата я намазваме с олио, след което подреждаме лозовите листа.

Изсипваме сместа върху тях и отгоре нареждаме останалите листа. Печем на 200 градуса около 20 минути. Като изстине сармата, я обръщаме внимателно върху подходяща плитка чиния и поливаме с кисело мляко.

Във вътрешността на сармата можем да сложим печени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: