Начин на приготвяне
Лукът го обелваме, нарязваме го на ситно и го задушаваме с олиото, докато омекне.
След което добавяме каймата, разбъркана с малко вода. Бъркаме около 10 минути, след което прибавяме измития ориз.
След около 4 минути слагаме сока от буркана с лозовите листа и топла вода в съотношение ориз към течност 4:1.
От време на време разбъркваме, като прибавяме малко сол, черен пипер и чубрица. Бъркаме около 15 минути до почти пълното поемане на течността.
Кръгла форма за кекс с дупка в средата я намазваме с олио, след което подреждаме лозовите листа.
Изсипваме сместа върху тях и отгоре нареждаме останалите листа. Печем на 200 градуса около 20 минути. Като изстине сармата, я обръщаме внимателно върху подходяща плитка чиния и поливаме с кисело мляко.
Във вътрешността на сармата можем да сложим печени орехи.