Начин на приготвяне
Моето предложение за вас днес е изцяло печено меню.
Вкусно и без много стоене около печката - пълнени кюфтета с гарнитура картофки.
За кюфтетата:
Омесете 500 г каймата с 1 яйце + 1 жълтък, 2 филийки бял хляб (предварително накиснат в прясно мляко и добре изцеден).
Добавете подправки по ваш вкус.
Аз сложих магданоз, млян кимион, черен пипер, червен пипер малко, зелен лук (моят е домашно изсушен, може за бъде и пресен), универсална подправка Маги, малко сол, чубрица, риган.
Омесете каймата и оформете големи кюфтета.
Пълнежът може да бъде според вкуса и наличността.
Аз сложих кубчета кашкавал, резен домат и кис. краставички на кубчета.
Налейте в тавичка сок от кис. краставички (само да покрие дъното) и сложете кюфтетата.
Намажете ги отгоре с белтък.
Печете кюфтетата в тавичка, застлана с хартия за печене, на 225°C за около 30 мин.
За кртофите:
Заедно с кюфтетата печете и картофите, като ги сложите в отделна тава.
Обелени, нарязани на едро, ги мариновайте с олио, подправки и червен пипер.
Сложете малко водичка на дъното на тавата.
Ако обичате много сочни кюфтета, извадете ги по-рано от картофите. Сочността идва от леко алангле месо.
Ако обичате сосове, можете да добавите по ваш вкус.
Тараторчето е задължително!
Насладете се на това вкусно и лесно за приготвяне ястие.
Източник: Кулинарни рецепти Mimi's kitchen; Фейсбук страница-рецептурник