Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Задушен заек»Заешко със зеленчуци в глинен гювеч

Заешко със зеленчуци в глинен гювеч

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Заешко със зеленчуци в глинен гювеч
Снимка: Veselina
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4
"Заешко със зеленчуци в глинен гювеч - ароматен, вкусен и толкова любим на цялото семейство."

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 кг. /4 бр. порции/
  • картофи - 20 бр. пресни малки картофа
  • лук кромид - 2 бр.
  • моркови - 4 бр.
  • чубрица - 2 щипки
  • гюзум - ½ връзка джоджен
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • олио - 100 мл
  • доматен сок - 250 мл
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заешко със зеленчуци в глинен гювеч - ароматен, вкусен и толкова любим на цялото семейство.

Ползваме пресни домашни малки картофи или купени такива. Почистваме и нарязваме на по 4 парченца всяко.

Лука почистваме и режем на едро. Гюзума – пресен режем на ситно. Морковите ги белим и режем на кръгчета с къдраво ножче.

Режем си заешкото месо на порции. Отделяме си 4 бр. от тях. В моя случай зайчето беше 3 кг. И си отделих 4 порции от 1 кг. На дъното на глинения гювеч слагаме ½ олио.

На дъното картофите, лука и морковите, които предварително сме овкусили със сол, черен пипер, гюзум и суха чубрица.

Заешкото месо ръсим всяко парче от двете страни със сол, черен пипер и червен пипер. Нареждаме ги отгоре месото.

Ръсим с гюзум. Изливаме водата и доматеният сок – домашен, смелени домати от бутилка. Наливаме другата ½ олио. Слагаме капака. Пъхаме във фурната и печем заешкото с картофи на 250 градуса за 100 мин., после махаме капака и печем още 10 мин. Поднасяме гювеча със заешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: