Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Гевречета със сирене и сусам

Гевречета със сирене и сусам

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2474k6431
Гевречета със сирене и сусам
Снимка: Валерия
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
11
"Гевречета със сирене и сусам са много и са още по-вкусни"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - около 600 г /620 г съм използвала/
  • сирене - около 250 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От тази доза излизат 11 броя. Гевречетата са доста големи. Може да замесите половин доза.

Затоплете леко прясното мляко и добавете в него захарта, маята и 2 с.л. брашно. Оставете да шупне.

В купа пресейте 500 г брашно и добавете солта.

Объркайте киселото мляко със содата. След това добавете яйцето и разбийте с вилица. Добавете олиото.

В купата с брашното изсипете шупналата мая и сместа с киселото мляко. Замесете тестото за гевреците. В началото става доста лепкаво.

Изсипете тестото на набрашнен плот. Постепенно и на етапи добавете останалите 120 г брашно. Сложете тестото в подходяща купа и го покрийте. Оставете го да втаса за 30-40 минути.

От втаслото тесто оформете топчета по 50 г и ги покрийте със стреч фолио. Оставете ги да се отпуснат за 10 минути.

Следва оформянето. Вземате две топчета. Първо ги оформяте на фитили с дължина 30 - 35 см. След това с пръсти ги разстилате. Слагате от сиренето и загръщате хубаво двете страни.

Сплитате двата фитила, а след това оформяте в кръг. Наредете сплетените гевречета в тава, покрита с хартия.

Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 30-40 минути.

Преди печене разбивам 1 жълтък с 1 с.л. прясно мляко и ги намазвам. Отгоре поръсих със сусам.

Пекат се гевречета със сирене и сусам на 180 °C за около 30 минути.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: