Начин на приготвяне
От тази доза излизат 11 броя. Гевречетата са доста големи. Може да замесите половин доза.
Затоплете леко прясното мляко и добавете в него захарта, маята и 2 с.л. брашно. Оставете да шупне.
В купа пресейте 500 г брашно и добавете солта.
Объркайте киселото мляко със содата. След това добавете яйцето и разбийте с вилица. Добавете олиото.
В купата с брашното изсипете шупналата мая и сместа с киселото мляко. Замесете тестото за гевреците. В началото става доста лепкаво.
Изсипете тестото на набрашнен плот. Постепенно и на етапи добавете останалите 120 г брашно. Сложете тестото в подходяща купа и го покрийте. Оставете го да втаса за 30-40 минути.
От втаслото тесто оформете топчета по 50 г и ги покрийте със стреч фолио. Оставете ги да се отпуснат за 10 минути.
Следва оформянето. Вземате две топчета. Първо ги оформяте на фитили с дължина 30 - 35 см. След това с пръсти ги разстилате. Слагате от сиренето и загръщате хубаво двете страни.
Сплитате двата фитила, а след това оформяте в кръг. Наредете сплетените гевречета в тава, покрита с хартия.
Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 30-40 минути.
Преди печене разбивам 1 жълтък с 1 с.л. прясно мляко и ги намазвам. Отгоре поръсих със сусам.
Пекат се гевречета със сирене и сусам на 180 °C за около 30 минути.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия