Начин на приготвяне
Измийте добре тиквите. Изрежете внимателно капачето. Издълбайте с помощта на лъжица семената част. Посолете ги и ги оставете на една страна, докато приготвите пълнежа.
Измийте зеленчуците, почистете ги и ги нарежете на дребно.
Месото нарежете на много малки хапки.
В тенджера или дълбок тиган сгорещете олиото и запържете за 2-3 минути лука, морковите и чесъна.
Добавете и червената и зелената капия и продължете да пържите още 5 минути, след което добавете добре измития и изцеден ориз.
Запържете за още няколко минути. Добавете солта черния и червения пипер.
Разбъркайте добре и налейте 500 мл гореща водата.
Оставете ястието да къкри на бавен огън 10 минути.
Преди да започнете да пълните тикви, добавете ситно нарязания магданоз и размешете добре.
Маслото разделете на две и сложете на дъното на тиквите.
Напълнете тиквите с пълнежа от месото и зеленчуците. Поставете плътно капачетата и ги сложете в тава, в която ще печете ястието.
Ако ви е останало от готовия пълнеж, изсипете го в тавата и го разпределете около тиквите и налейте 250 мл вода.
Печете ястието на 220 °C за 50-60 минути. Периодично проверявайте процеса на печене и ако е необходимо, долейте още вода към сочните пълнени тиквички.
Пълнени тикви Патисон с месо и зеленчуци се сервират топли. По желание поръсете готовото ястие с магданоз.
Да ви е сладко!
Тиквите Патисон имат висока хранителна стойност. Богати са на калиеви соли. Използват се като лечебна храна при бъбречни заболявания.