Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Пълнени тиквички с кълцано месо

Пълнени тиквички с кълцано месо

Пълнени тиквички с кълцано месо
Снимка: Симеон Христов Кънев
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Обичаме да ви показваме вкусни и лесни рецепти, а тази определено е такава"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. средно големи
  • лук - 1 глава
  • свинско месо - 300 г
  • чесън - 2 скилидки
  • ориз - 250 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • кашкавал - 60 г
  • кимион
  • сол
  • черен пипер
  • подправки - за месо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, подсушават, разряват се на през средата по дължина и се издълбават внимателно с лъжичка.

Подмазват се със зехтин, посоляват се и се оставят настрана. Сърцевината се нарязва на ситно и се отделя половината. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио до леко изцъкляне.

Месото се накълцва на дребни късчета, като едра кайма, и се добавя към лука и чесъна заедно с подправките и се задушава за 10-тина минутки. Добавя се половината от сърцевината на тиквичките и се продължава задушаването до омекване на тиквичките.

Добавяме ориза и вода, в съотношение 1 към 2 и се продължава с термичната обработка докато оризът поеме течността. Накрая се добавя и заквасената сметана и за кратко се бърка на котлона.

Пълнените тиквички се подреждат в тава и се пълнят със сместа, а остатъкът се разпределя около тях, като при това се долива малко вода.

Пекат се на 200 градуса до леко зачервяване, вадят се и върху всяка се поръсва рендосан кашкавал. Връщат се във фурната до запичане на кашкавала.

Пълнените тиквички с кълцано месо са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: