Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени патладжани»Печени патладжани със Сациви (орехов сос)

Печени патладжани със Сациви (орехов сос)

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Печени патладжани със Сациви (орехов сос)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Печените патладжани с орехов сос са много вкусни и ароматни и са идеалното ястие за морско лято"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • орехи - 100 г смлени
  • олио - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • кориандър - 1 ч.л.
  • хмели сунели - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • винен оцет - 1 с.л.
  • вода - 70 до 90 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и ги разполовете на две по дължина.

Направете ромбовидни разрези на всяка половина, поставете ги в тавата и полейте с олио.

Печете патладжаните, докато омекнат, в предварително загрята фурна на 200°C за около 30 минути.

Докато патладжаните се пекат, в тиган задушете нарязания на ситно лук.

Сложете орехите, лука, чесъна и подправките в купа на блендер или пасатор, добавете оцета и малко вода и пасирайте всичко до хомогенна смес.

Добавете още малко вода, ако сосът е твърде гъст. Той не трябва да е много течен или гъст.

Извадете печените патладжани от фурната и ги намажете обилно със соса.

Печете патладжаните със Сациви на 200°C още 15-20 минути.

Извадете ги от фурната, охладете за 20-30 минути и сервирайте.

Печените патладжани с орехов сос са много вкусни и ароматни и са идеалното ястие за морско лято :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: