Начин на приготвяне
Червените пиперки измиват.
Капаците се отрязват откъм опашката, като капаците не се изхвърлят. Почиства се семето на чушките.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Олиото се загрява в дълбок тиган и към него се прибавя нарязаният лук, който се запържва до златисто на среден огън.
Доматите 1200 г се измиват и обелват. Нарязват се на ситно.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки.
След като лукът се запържи, се прибавя червеният пипер, разбърква се и се слагат нарязаните домати, магданоз, чесън, сол и пипера Микс.
Разбърква се много добре и се вари 20 мин при периодично разбъркване.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя, след като са минали 20 мин от варенето на зеленчуците.
Разбърква се много добре и се вари още 10 мин, докато оризът поеме течността.
Сместа се сваля от котлона и се оставя 10 мин да се охлади.
Пиперките се напълват със сместа и се нареждат в дълбока тава.
Останалите домати се измиват и настъргват на ренде.
Прибавя се 1 л вода към настърганите домити и се разбърква много добре.
С течността се заливат пиперките.
Пекат се пълнени пиперки с ориз от 1939 г. 60 мин в предварително загрята фурна на 220 °C.