Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Тиквички с ориз в гювече

Тиквички с ориз в гювече

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1972k1k6
Тиквички с ориз в гювече
Снимка: Evgenia
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Тиквички с ориз в гювече, които можем да поднесем с кисело мляко по желание."

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр, средни
  • ориз - 2/3 ч.ч.
  • лук - 1 бр, кромид
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • зехтин - 1 с.л.
  • домати - 1 бр.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • копър
  • чесън - 2 скилидки
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • За заливката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
  • сода - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и чесъна. Прехвърляме ги в тенджера, където предварително сме загряли олиото и запържваме до златист загар.

Измиваме и нарязваме на дребни парчета тиквичките, като добавяме и тях в тенджерата. Разбъркваме за няколко минути. Включваме и измития ориз с водата.

Добавяме настъргания на ренде домат, подправките и зехтина. На умерен котлон, оставяме яденето да поври до готовност на ориза и тиквичките, като покриваме тенджерата с капак.

Периодично разбъркваме, за да не загори оризът. Щом гозбата от ориз с тиквички е готова, я разпределяме в гювечета.

Приготвяме заливката, като разбиваме яйцето, киселото мляко, брашното, содата и солта до хомогенна смес.

Разпределяме отгоре на всяко гювече от заливката. Запичаме във фурната безмесните гювечета (която предварително сме загряли на 180 градуса), до златист загар.

Поднасяме тиквичките с ориз в гювече, изстинали с кисело мляко по желание. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: