Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа топчета»Сполучлива супа топчета

Сполучлива супа топчета

Сполучлива супа топчета3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Подробно обяснена, няма как да не е най-сполучливата супа топчета"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г
  • ориз - 4 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 4 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • фиде - 2 гнезда
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • магданоз
  • листа от целина
  • сол
  • черен пипер - млян
  • червен пипер - сладък
  • кимион - млян
  • чубрица
  • мащерка
  • сминдух
  • куркума - много малко и босилек
  • пилешки бульон - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се сварява в подсолена вода в съотношение 1:3, докато абсорбира водата, след което се оставя да се охлади.

През това време подготвяме зеленчуците и бульона. Режем лука на дребно, картофите на кубчета, морковите на шайби, а чушките - на едро, накълцваме магданоза и целината. В тенджера запържваме последователно морковите, лука, добавяме сол, черен и червен пипер, след това и картофите заедно с миниатюрно количество куркума.

Доливаме с вода, така че тенджерата да се напълни на 3/4, за да ни остане място и за топчетата. Периодично обираме пяната. Добавяме и кубчето пилешки бульон.

Докато картофите се посварят, овкусяваме каймата, със сол, черен пипер, кимион (много малко), мащерка (също малко) и чубрица. Отделяме жълтъка от белтъка на яйцето. Смесваме каймата с вече изстиналия ориз и белтъка, а в отделна купа - жълтък с киселото мляко - тях ще използваме за застройката. В каймяната смес слагаме и по-голямата част от целината и магданоза.

Оформяме топчета за супа, като ги овалваме леко в брашното. В супата добавяме нарязаната чушка, а после с лъжица пускаме и топчетата. Добавяме и останалите подправки, накрая слагаме фидето. Чушката и фидето се слагат към края, за да не се преварят.

В дълбок тиган загряваме малко олио и в него слагаме остатъка от брашното, в което сме овалвали топчетата. Още преди да е станало златисто, намаляваме огъня и сипваме при постоянно бъркане жълтъка с киселото мляко. Към тях доливаме с черпак и течност от супата топчета. Застройваме, като изливаме цялото съдържание на тигана в тенджерата пак при непрестанно бъркане.

Накрая поръсваме с останалите магданоз и целина сполучлива супа топчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: