Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Яхния»Телешка яхния на бавен огън

Телешка яхния на бавен огън

Телешка яхния на бавен огън
Снимка: Анонимен
1 / 3
09/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
220 мин.
Порции
6
"Бавното гответе е тайната на страхотния вкус на телешката яхния"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1.5 кг или говеждо
  • лук - 2 глави, стар
  • праз - 1 глава
  • моркови - 3 бр.
  • чесън - 1 глава
  • дафинов лист - 1 бр.
  • доматен сос - 300 мл или белени домати от консерва
  • червено вино - 200 мл
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме телешкото месо на средно големи парчета и посоляваме. Загряваме зехтин в тиган и оваляме месото в брашно и го изпържваме в зехтина. По 2 минути на страна или докато стане кафяво-златисто. След това изваждаме месото и оставяме настрана.

В тенджера загряваме зехтин с 50 мл вода и добавяме нарязаните на парчета лук, праз, морков и чесън. Хубаво е между добавянето на зеленчуците да оставяме по минутка-две, за да поеме зехтина. Разбъркваме хубаво, за да не залепнат на дъното и накрая добавяме дафиновия лист по желание.

Към зеленчуците добавяме и доматения сос или белените домати на кубчета като намаляме огъня и оставяме да заври. След това добавяме и червеното вино с малко черен пипер и оставяме да поври на слаб огън 3 мин.

След това прибавяме местото в тенджерата, като се стремим да потопим всички парчета в соса, за да поемат хубаво. При необходимост добавяме малко вода или от доматения сос, ако ни е останал. С доматен сос става по-гъсто, с вода по-разредено.

Намаляме котлона на слаб огън (на 2-ра степен) и оставяме да ври 3 часа, като от време на време разбъркваме. 3 часа на бавен огън е гурме тайната, която прави местото крехко и сочно телешко.

Когато е готово махаме дафиновия лист и сервираме топло. Хубава гарнитура за говеждото са червени картофки. Тях намазваме с малко зехтин и посоляваме. Слагаме ги в тава върху хартия за печене във фурната на 180 градуса за 1 час.

Приятен апетит с Телешка яхния на бавен огън!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: