Начин на приготвяне
Нарязваме телешкото месо на средно големи парчета и посоляваме. Загряваме зехтин в тиган и оваляме месото в брашно и го изпържваме в зехтина. По 2 минути на страна или докато стане кафяво-златисто. След това изваждаме месото и оставяме настрана.
В тенджера загряваме зехтин с 50 мл вода и добавяме нарязаните на парчета лук, праз, морков и чесън. Хубаво е между добавянето на зеленчуците да оставяме по минутка-две, за да поеме зехтина. Разбъркваме хубаво, за да не залепнат на дъното и накрая добавяме дафиновия лист по желание.
Към зеленчуците добавяме и доматения сос или белените домати на кубчета като намаляме огъня и оставяме да заври. След това добавяме и червеното вино с малко черен пипер и оставяме да поври на слаб огън 3 мин.
След това прибавяме местото в тенджерата, като се стремим да потопим всички парчета в соса, за да поемат хубаво. При необходимост добавяме малко вода или от доматения сос, ако ни е останал. С доматен сос става по-гъсто, с вода по-разредено.
Намаляме котлона на слаб огън (на 2-ра степен) и оставяме да ври 3 часа, като от време на време разбъркваме. 3 часа на бавен огън е гурме тайната, която прави местото крехко и сочно телешко.
Когато е готово махаме дафиновия лист и сервираме топло. Хубава гарнитура за говеждото са червени картофки. Тях намазваме с малко зехтин и посоляваме. Слагаме ги в тава върху хартия за печене във фурната на 180 градуса за 1 час.
Приятен апетит с Телешка яхния на бавен огън!