Сациви с пиле

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Сациви с пиле
Снимка: Juliya
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8
"Сациви с пиле - неустоим шедьовър от грузинската кухня."

Необходими Продукти

  • пиле - около 1.5 кг
  • лук - 3 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • винен оцет - 2 с.л.
  • орехи - 500 г
  • хмели сунели - 4 ч.л.
  • кориандър - 3 ч.л. млян
  • карамфил - 1/4 ч.л. млян
  • канела - 1/4 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето, сложете го в голяма тенджера, залейте със студена вода, добавете дафиновите листа и 1 глава лук.

Гответе на силен огън, след завирането оберете пяната и оставете да се вари на умерен огън за 1 час.

Извадете пилето и го поставете в тава за печене.

Поръсете пилешкото месо със сол и печете пилето във фурна на 160°С за около 30-40 минути до златист цвят.

За ореховия сос смелете орехите в месомелачка или вземете вече смлени орехи.

Нарежете останалия лук на ситно, сипете го тигана, прибавете 1-2 черпак от бульона и гответе до прозрачност на лука.

В чаша на пасатор сложете половина от смлени орехи, лука, подправките и черпак от бульона, пасирайте и изсипете в голяма тенджера. Останалите орехи също пасирайте с част от бульона и изсипете в тенджерата.

Добавете бульона, докато се постигне необходимата консистенция и разбъркайте. Сосът не трябва да е гъст. Имайте предвид, че след като изстине сосът ще се сгъсти.

Пилето разрежете на части и добавете към соса.

Сложете тенджерата на котлона и гответе на тих огън, като от време на време разбърквате.

Изчакайте да заври и веднага махнете от котлона.

Оставете Сациви да изстине и сервирайте този шедьовър от грузинската кухня.

Сациви с пиле е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: