Начин на приготвяне
Шоколадът се разтопява на водна баня до напълно гладка смес. Оставя се леко да изстине. Сметаната предварително трябва да е стояла поне 4 часа в хладилник и да е добре изстудена.
След това се смесва с ванилия на прах. Разбива се много добре с миксер до получаване на стабилна пяна, но не бива да се прекалява, за да не се пресече.
След това сметаната се добавя към шоколада на няколко пъти при постоянно бъркане.
Желатинът се накисва в ½ кафяна чашка вода до пълното му желиране и се разтопява в микровълнова фурна за няколко секунди, без да завира, а колкото да се втечни.
Когато се охлади леко желатинът, се налива към сместа при постоянно бъркане. Готовият шоколадов мус се разпределя в чаши или подходящи купички.
Поръсва се настърганият шоколад върху муса от бял шоколад и се прибира в хладилник.