Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Изчакайте 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче, в което добавете яйцата, газираната вода, олиото, киселото мляко и шупналата мая.
Замесете меко тесто за милинки, което не лепне.
Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа или фолио. Оставете на топло за 30-40 минути, докато удвои обема си.
След това разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина 0, 5 см.
Намажете тестото с меко масло и поръсете с плънката, която пригответе от натрошено сирене, смесено с 1 яйце.
Навийте тестото на руло, след което го нарежете на 8 равни части.
Потопете всяка отрязана част в брашно от едната страна и наредете в тава 28-30 см, предварително намазана с масло или олио тестените розички на разстояние една от друга.
Изчакайте отново да втаса тутманикът още 30 минути, а след това сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за около 40 минути до златисто.
Хапнете вкусен тутманик на розички и без угризения :)