Начин на приготвяне
В затопленото мляко сложете маята, с 1 с.л захар и 2 с.л. брашно. Оставете да се активизира.
Продължаваме с направата на крема, тъй като той трябва да се охлади напълно, преди да го използваме. Аз съм използвала пудинг с вкус шоколад. Вие може да ползвате какъвто имате под ръка. Пригответе го според указанията на опаковката. Оставяме го на спокойствие да си изстива. И тъй като маята вече е шупнала, ние се захващаме с направата на тестото.
Пресяваме останалото брашно, добавяме щипка сол и останалата захар (2 с.л.). Правим кладенче и слагаме шупналата мая. Разбъркваме, добавяме постепенно яйцето и мекото масло. Прехвърлям тестото върху плота и доомесвам с още малко брашно или мазнина, докато престане да лепне, но трябва да е все така меко.
Поставям в намаслена купа и покривам с кърпа. Оставям на топло да удвои обема си за около половин час.
Можете да варирате в плънката - ядки, сушени плодове, мармалад, домашен ванилов крем... въпрос на предпочитание.
Когато тестото е втасало, го прехвърляме на плота, премесваме за кратко. Разточваме го на правоъгълник с дебелина около 1 см. и го намазваме с крема. Отгоре поръсвам с натрошения шоколад.
Завиваме на руло и режем на рулца, широки около 2 см. Подреждаме в тавичка, застлана с хартия за печене и леко намзнена. Оставяме да втаса отново за около половин час.
Питките печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре - сложете лист алуминиево фолио. Когато са готови - покрийте с найлон или кърпа, за да се задушат и да останат мекички.