Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Малка содена питка с три вида брашно

Малка содена питка с три вида брашно

Малка содена питка с три вида брашно
Снимка: Росица Петрова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"След изпичане покрийте содената питка с кърпа за няколко минути, а след това може да ѝ се насладите."

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 100 г + 40 г за доизмесване
  • пълнозърнесто брашно - 100 г
  • царевично брашно - 100 г
  • айрян - 250 мл гъст
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес ви предлагам една бърза и много вкусна содена питка с три вида брашно.

Пресейте в купа трите вида брашна (по 100 г от вид) и прибавете към тях солта.

Разбъркайте и оформете кладенче, в което сипете айряна, содата и олиото.

Разбъркайте всичко с дървена лъжица до получаване на много гъсто лепкаво тесто.

Поръсете останало брашно на плота и доомесете за кратко, докато спре да лепне.

Готовото тесто оформете на топче и поставете в тава (24 см), покрита с хартия за печене.

Разстелете тестото с ръка и го поръсете с малко брашно.

С домакинска ножица направете разрези по края на тестото, за да не се напука содената питка при печене.

Загрейте фурната на 200°С и сложете содената питка да се пече около 25 минути.

За готовност проверете с дървено шишче, щом излиза сухо, вашата питка е готова.

След изпичане покрийте содената питка с кърпа за няколко минути, а след това може да ѝ се насладите.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: