Начин на приготвяне
Това са много вкусни постни кюфтета от турската кухня. Много здравословни и вкусни.
Измиваме и сваряваме червената леща, добавяме булгура, похлупваме, махваме от котлона и оставяне за около 30 минути.
Загряваме зехтина и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и подправките и разбъркваме.
Нарязваме наситно магданоза и зеления лук и всичко смесваме до еднородна смес.
Оформяваме кюфтета от леща и булгур с помощта на ръце, като леко притискаме с пръсти, и ги оставяме да престоят няколко часа, за да се смесят вкусовете. Кюфтетата са готови и нямат нужда от печене. Така се сервират.
Сервираме Мерджемек кюфтета (Mercimek Koftesi) със зелени листа и резени лимон.