Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Разкошна гръцка баклава

Разкошна гръцка баклава

Разкошна гръцка баклава
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Разкошна гръцка баклава, която да приготвите на вашите гости и да ги шашнете."

Необходими Продукти

  • бадеми - 100 г
  • орехи - 100 г
  • краве масло - 150 г
  • кори за баклава - 1 бр.
  • За сиропа
  • захар - 200 г
  • вода - 240 мл
  • лимони - 1 бр. кората
  • канела - 1 пръчка
  • лимонов сок - 1 с.л от лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си приготвяме сиропа.

В тенджера слагаме захарта, водата, лимоновата кора и пръчката канела.

Поставяме на котлона и оставяме да ври, като разбъркваме от време на време.

Когато е вече готов и премахнем от котлона, прибавяме лимоновия сок.

Нарязваме на ситно с нож всички ядки и разтопяваме кравето маслото.

Развиваме си корите и започваме да си оформяме баклавата.

Вземаме една кора, намазваме с маслото, отгоре слагаме още една кора и отново намазваме с масло.

След това поръсваме със сместа от ядките.

Поставяме дървено шишче и започваме да навиваме на руло.

След това от двата края притискаме краищата на баклавата към центъра и чак тогава изваждаме пръчицата.

Повтаряме процеса по приготвянето на баклавата, докато свършат корите и сместа.

Баклавите нареждаме в предварително намазнена форма за печене.

Отгоре намазваме баклавата с останалото разтопено масло.

Нарязваме всяко на 2 или 3 части.

Предварително си загряваме фурната до 160 °C и печем за около 40-50 минути.

След като извадим гръцката баклава, я заливаме със студения сироп и оставяме настрана за да попие самият сироп.

Разкошна гръцка баклава, която да приготвите на вашите гости и да ги шашнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: