Начин на приготвяне
Първо си приготвяме сиропа.
В тенджера слагаме захарта, водата, лимоновата кора и пръчката канела.
Поставяме на котлона и оставяме да ври, като разбъркваме от време на време.
Когато е вече готов и премахнем от котлона, прибавяме лимоновия сок.
Нарязваме на ситно с нож всички ядки и разтопяваме кравето маслото.
Развиваме си корите и започваме да си оформяме баклавата.
Вземаме една кора, намазваме с маслото, отгоре слагаме още една кора и отново намазваме с масло.
След това поръсваме със сместа от ядките.
Поставяме дървено шишче и започваме да навиваме на руло.
След това от двата края притискаме краищата на баклавата към центъра и чак тогава изваждаме пръчицата.
Повтаряме процеса по приготвянето на баклавата, докато свършат корите и сместа.
Баклавите нареждаме в предварително намазнена форма за печене.
Отгоре намазваме баклавата с останалото разтопено масло.
Нарязваме всяко на 2 или 3 части.
Предварително си загряваме фурната до 160 °C и печем за около 40-50 минути.
След като извадим гръцката баклава, я заливаме със студения сироп и оставяме настрана за да попие самият сироп.
Разкошна гръцка баклава, която да приготвите на вашите гости и да ги шашнете.