Начин на приготвяне
Отворете корите да се отпуснат и междувременно смесете орехите с канелата и шамфъстъка на прах. Разтопете маслото и го смесете с олиото, като леко загреете сместа.
Намажете тавата с разтопената мазнина, сложете няколко кори, поръсете с ореховата смес, сложете пак мазнина. Сложете още няколко кори и поръсете със смлян шамфъстък. Продължете до изчерпване на корите, като разпределяте сместа с канелата по ваше усмотрение и на всеки 3-4 кори мажете с мазнината.
Нарежете баклавата, залейте с останалата мазнина, която предварително сте загрели, и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 90 минути.
Докато баклавата се пече, пригответе сиропа. Смесете водата със захарта и загрейте на умерен огън. Кипнете и варете около 20 минути до сгъстяване. Свалете от котлона и добавете сока на половин лимон и 2 пакетчета ванилия на прах.
Оставете баклавата да се охлади и я залейте с топъл или хладък сироп. Оставете я за 24 часа, за да се сиропира добре, поръсете със смлян шам фъстък и поднесете.
Източник: Мариана Христозова от Кулинарна мрежа