Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с ориз, моркови и чубрица

Зелеви сарми с ориз, моркови и чубрица

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Зелеви сарми с ориз, моркови и чубрица
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Страхотни зелеви сармички, приготвени по стара балканска рецепта - само за ценители"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 2 средни зелки
  • ориз - 500 г
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 бр.
  • червен пипер - 3 ч.л.
  • чубрица - 3 ч.л.
  • зелева чорба - 750 мл.
  • олио - 100 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелките се почистват от кочана, като внимателно се разделят листата.

Листата не се разрязват на половина, като се оставя да се отцедят на ръба на купа.

Оризът се измива до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката.

Морковите се обелват, измиват и нарязват на малки кубчета.

Лукът се почиства, измива и нарязва на много ситно.

Морковите и лукът слагат в купата с ориза.

Прибавя се червеният пипер, чубрицата и олиото.

Плънката се разбърква много добре и се оставя за 10 мин., за да се овкуси много добре.

Във всяко зелево листо се слага от плънката и се завива голяма сарма.

Сармите се нареждат в тава с капак с незалепващо покритие.

Заливат се със зелевата чорба.

Пече се 90 мин. под капак в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: