Начин на приготвяне
От изброените продукти замесвам тесто, като първо активирам маята с 2 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Брашното трябва да се пресее, да стане пухкава питката.
Тестото оставям да втаса, след което от него отделям една по-малка част за центъра на питата, от която разточвам 2 малки обли кори.
Едната мажа с лютеница и поръсвам от нарязаните всички продукти за плънката, с другата я затварям и по края притискам с лъжица и вилица.
От голямата част тесто разточвам голяма обла дебела кора, вътрешната част на кората (центъра) разрязвам на 8 части. От тях до края на кората мажа с лютеница, от снимките ще разберете по-точно и ще придобиете представа.
Върху намазаната част с лютеницата слагам от всички продукти, нарязани на ситно, без чушката и кашкавала, поръсвам с риган.
От нарязаните 8 листа всяко хващам и завивам плънката, като подвивам отдолу под питката.
Предварително направения готов център с плънка, като малка затворена пица, поставям по средата. Украсявам отгоре с малко останало тесто като цвете.
Оставям питката да втаса, след което я мажа с жълтък и олио, върху откритата плънка слагам по едно кръгче чушка и пека в загрята фурна.
Почти изпечена, я вадя и на откритите места с плънка слагам настърган кашкавал, и връщам пълнената питка за разтопяване на изключена фурна.
Домашната Питка-Пица Корона е готова.
Коментари