Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Майсторска вита питка със сирене

Майсторска вита питка със сирене

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Майсторска вита питка със сирене3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Перфектната вита питка със сирене - майсторско изпълнение"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 700 г
  • краве сирене - 250 г
  • масло - 50 г
  • сусам - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.

Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на витата питка.

Измесвам с брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко. Оставям 20-30 минути да се отпусне тестото.

Разделям на две, като всяка една топка се разточва на тънка кора с дебелина 0.5 см, поръсва се с натрошеното сирене и се намазва с разтопено масло.

Кората се навива, а двата ѝ края се усукват в различни посоки. Всяка една усуканата кора се навива около другата.

Вече подредената вита питка се оставя да втаса 15-20 минути на стайна температура, намазва се с жълтък и се поръсва със семена /по желание/.

Печем питката в предварително загрята фурна на 200°C за около 35-40 минути до златист цвят.

След изваждане от фурната вита питка със сирене се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Защо пуше 2 пъти масло ,30 и 50 гр?!
13.01.2024 22:39
Анонимен
Анонимен
Прекрасна е ,но искам да попитам размера на тавата- височина и диаметър
09.01.2024 14:37