Начин на приготвяне
Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.
Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на витата питка.
Измесвам с брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко. Оставям 20-30 минути да се отпусне тестото.
Разделям на две, като всяка една топка се разточва на тънка кора с дебелина 0.5 см, поръсва се с натрошеното сирене и се намазва с разтопено масло.
Кората се навива, а двата ѝ края се усукват в различни посоки. Всяка една усуканата кора се навива около другата.
Вече подредената вита питка се оставя да втаса 15-20 минути на стайна температура, намазва се с жълтък и се поръсва със семена /по желание/.
Печем питката в предварително загрята фурна на 200°C за около 35-40 минути до златист цвят.
След изваждане от фурната вита питка със сирене се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи.
Коментари