Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Празнична канадска торта Шамони

Празнична канадска торта Шамони

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Празнична канадска торта Шамони
Снимка: Ivelina
1 / 3
07/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
14
"Тази тържествена торта е лесна за приготвяне, отнема малко време и е вълшебно вкусна! Насладите се на тази невероятна празнична канадска торта Shmoo с любимите хора"

Необходими Продукти

  • блатове
  • яйца - 6 (разделени на белтъци и жълтъци)
  • бяла захар - 220 г
  • лимонов сок - няколко капки
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • брашно - 130 г (най - пречистеното и без набухвател)
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • орехови ядки - 100 г или пекан
  • Крем Шантили
  • сметана - 750 мл за разбиване
  • пудра захар - 50 г
  • мляко на прах - 70 г по желание
  • карамел
  • кафява захар - 100 г
  • сметана - 100 мл
  • несолено масло - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кремообразно канадско лакомство Shmoo с орехи (пекани) и карамел. ​

Тази тържествена торта е лесна за приготвяне, отнема малко време и е вълшебно вкусна! Насладите се на тази невероятно вкусна торта с любимите хора !

Подготовка на блатове:

Загрейте фурната на 160°C.

Подгответе 3 подвижни форми за торта с диаметър 20 см, върху основата с хартия за печене.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Запазете жълтъците в купа, разбити с бъркалка около 45 г захар (малко от 220 г захар по рецептата), колкото да се смесят добре, не ползвайте миксер.

Поставете белтъците и лимоновия сок в купа и разбийте, докато удвоят обема си.

Добавете останалата част от бялата захар на порции и с поръсване под формата на душ (пръскате с шепа) и разбийте до получаването на устойчив меренг.

Добавете ваниловата есенция. Да смесим. Добавете заделените жълтъци. Да смесим.

Пресейте брашното и бакпулвера и добавете към сместа. Интегрирайте с гумена шпатула.

Добавете смлените орехи (пекани) към сместа. Интегрирайте в сместа.

Изсипете заготовката, като я разпределите между трите формички и бързо я сложете във фурната, за да не се загуби въздухът в тестото.

Втори вариант: ако нямате малки форми, ползвате една форма 24 см с подвижно дъно за торти. Не мажете с мазнина! Печете 20 /25 минути. Разделяте на два блата с внимание!

Печете 18 минути или докато клечка за зъби, поставена в тях, излезе чиста.

Крем Шантили:

Поставете сметаната в купа.

Добавете пудрата захар и пресятото сухо мляко. Аз не ползвах сухо мляко в сметаната и пак се получи прекрасен крем, защото сметаната беше 36 % масленост! Млякото на прах е полезно за сгъстяване на крема и за по-дълго задържане. В никакъв случай не ползвайте сладкарска сметана за тази торта!

Разбива се до получаване на устойчив крем.

Поставете точица от крема върху поставката за торта, за да не се разместват пандишпановите блатове.

Отформете тортите. Поставете първата върху стойката за торта.

Поставете слой крем. Поръсете по желание с малко орехи!

Поставете втората торта и още един слой крем.

Поставете последната торта с разреза надолу.

Покрийте тортата с останалия крем. Първо, направете тънък слой, за да не стане тортата, и след това покрийте с останалата част.

Украсете с крем флейкс и орехови или пекан ядки на вкус.

Карамел:

Поставете кафявата захар, сметаната и маслото в тенджера.

Оставете да ври, докато заври. Гответе 2 минути. Оставете да изстине. Важно е да е студено, когато се добавя към сладкиша.

Залейте тортата с карамела. Охладете поне 4 часа или до 8 часа.

Съвети и трикове:

Съвети за приготвяне на добър меренг:

- използвайте белтъците на стайна температура, защото се разбиват по-добре;

- важно е купата да е много чиста и без следи от мазнина, за да могат белтъците да се разбият добре;

- внимавайте да не попадне жълтък в белтъците;

- ако при счупването на яйцата изпадне малко парченце от черупката или жълтъка, не се притеснявайте! Можете да използвате друго парче от същата черупка, за да я „извадите“;

- препоръчвам ви винаги да използвате брашно без набухвател за приготвянето и сами да добавяте набухвател, тъй като не знаете какво съотношение на набухвател съдържат приготвените брашна. В този случай въздухът, който се включва при разбиването на яйцата и захарта, замества набухвателя;

- винаги препоръчвам да пресеете сухите;

Приготвянето на тортата НЕ позволява да я печете на части, тъй като има много въздух и ако я оставите да престои в хладилника, въздухът от цялото тесто, което сте направили, се губи.

Важно е фурната да е предварително загрята и да изпечете сладкиша бързо, за да не загуби целия въздух, който сте получили с разбиването!

Преди да сглобите тортата, препоръчвам да запазите тортите в хладилника, за да се борави по-лесно с тях.

Крем Шантили:

Трябва да разбиете сметаната Шантили непосредствено преди да я използвате.

Когато правите крем Шантили, е препоръчително сметаната да е много студена и да използвате пастьоризирана сметана, за да се разбива по-добре. И ако е 35% мазнини или повече, много по-добре!

Млякото на прах е полезно за сгъстяване на крема и за по-дълго задържане в тази празнична сметанова торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: