Начин на приготвяне
В купата на робота смесих овесените ядки, топлото мляко, маята и меда. Покрих с найлонова шапка и оставих за десетина минути.
След като маята се активира, добавих всички останали продукти и месих на ниска степен, докато тестото се събра около куката. Трябва да е меко, но нелепнещо.
Прехвърлих готовото тесто в купа, намазана с масло и покрих с шапка да втасва до удвояване на обема си.
След това премесих пълнозърнестия хляб и го оформих. Сложих го във форма за хляб /30 см дълга/, покрита с хартия за печене. Покрих го и отново изчаках да увеличи обема си, но не двойно. Леко да излиза от ръба на формата.
Направих няколко плитки разреза, леко намокрих повърхността с вода и поръсих семена.
Пекох на 200 °C със пара 10 минути и още 30 минути без пара на 170 °C.
Ако нямате парова фурна, просто напълнете съд с вода и го сложете на дъното на фурната. Когато трябва, го извадете. С пара кората на хляба става хрупкава, а средата мека.
Насладете се на филийка вкусен здравословен хляб с масълце и шарена сол. Но не бързайте да режете хляба топъл. Изчакайте го да изстине напълно, за да не стане клисав най-добрия пълнозърнест хляб.