Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Най-добрия пълнозърнест хляб

Най-добрия пълнозърнест хляб

РумиРуми
Новак
3233050256
Най-добрия пълнозърнест хляб
Снимка: Руми
1 / 3
08/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
20
"Насладете се на филийка вкусен здравословен пълнозърнест хляб с масълце и шарена сол."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл топло
  • овесени ядки - 30 г
  • мед - 1/2 с.л.
  • мая - 1 пакетче суха
  • краве масло - 7 ч.л. разтопено
  • пълнозърнесто брашно - 420 г
  • брашно от лимец - 100 г или спелта
  • сусам
  • сол - 1 ч.л.
  • слънчогледово семе
  • ленено семе - 2 с.л. смляно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на робота смесих овесените ядки, топлото мляко, маята и меда. Покрих с найлонова шапка и оставих за десетина минути.

След като маята се активира, добавих всички останали продукти и месих на ниска степен, докато тестото се събра около куката. Трябва да е меко, но нелепнещо.

Прехвърлих готовото тесто в купа, намазана с масло и покрих с шапка да втасва до удвояване на обема си.

След това премесих пълнозърнестия хляб и го оформих. Сложих го във форма за хляб /30 см дълга/, покрита с хартия за печене. Покрих го и отново изчаках да увеличи обема си, но не двойно. Леко да излиза от ръба на формата.

Направих няколко плитки разреза, леко намокрих повърхността с вода и поръсих семена.

Пекох на 200 °C със пара 10 минути и още 30 минути без пара на 170 °C.

Ако нямате парова фурна, просто напълнете съд с вода и го сложете на дъното на фурната. Когато трябва, го извадете. С пара кората на хляба става хрупкава, а средата мека.

Насладете се на филийка вкусен здравословен хляб с масълце и шарена сол. Но не бързайте да режете хляба топъл. Изчакайте го да изстине напълно, за да не стане клисав най-добрия пълнозърнест хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: