Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Най-мързеливите гюзлемички за 20 минути

Най-мързеливите гюзлемички за 20 минути

Най-мързеливите гюзлемички за 20 минути2 / 2
01/09/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10 бр.
"Кой обича гюзлемета? По-лесна рецепта от тази няма да намерите. Хем вкусно, хем лесно"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 пакет
  • сирене - 300 г (не е задължително)
  • олио
  • сол
  • вода - 1 ч.ч.
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа добавяте две чаени чаши от брашното. Слагате щипка сол и малко олио в средата на купчинката брашно и разбърквате добре с лъжица. След това добавяте 1 чаена чаша топла вода и омесвате сместа до получаването на меко тесто.

След това разделяте тестото на малки топчици и ги разточвате в добре оформени големи кръгчета. Поръсвате половината от разточеното листо с натрошено сирене и покривате с другата половината от листото. След това с ръка притискате и дооформяте кръгчето.

Слагате вече готовата гюзлемичка в добре загрят тиган с малко олио на дъното. Когато се появят кафяви петънца, е готова за обръщане. Щом гюзлемичката е готова и от другата страна, я намажете с масло и е готова за сервиране.

Ако не разполагате със сирене или сте решили да не слагате, пропуснете частта със сиренето. Процесът е същият. Веднага след като разточите топката тесто, тя е готова за печене. Когато кафевите петънца се появят и от двете страни, намажете я пак с масло и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
45
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николина
Николина
Технологията за гюзлемите на снимката се различава доста от описаната. Разточва се много тънка кора, напръсква се с олио или с разтопено нетопло масло. Поръсва се с натрошено сирене ,увива се на рехаво руло. Двата му края се навиват разнопосочно на кръгове, единият от които се обръща върху другия. Внимателно се притискат с ръка, за да излезе въздухът, ако има такъв и се разточват. Пекат се в тиган по описания в рецептата начин или на сач. Тестото замесвам по малко по-различен начин: вместо вода слагам кисело мляко и едно яйце, а за да е по-ронливо гюзлемето, добавям щипка сода бикарбонат и щипка лимонтузу или малко оцет.
16.02.2016 15:43
5