Начин на приготвяне
Празът се нарязва на тънки кръгчета, а лука на дребни парчета. Задушават се на тиган със сол, олио и малко вода.
След 10 мин се добавят нарязаните на малки тънки лентички сухи чушки. Готви се, докато изври водата и съвсем леко се запържи.
Добавят се черният и червеният пипер.
Охлажда се 10-15 мин и плънката е готова за приготвяне на баницата.
В подходяща тава върху хартия за печене без мазнина се редят два реда кори, малко плънка от праз, отново два реда кори, малко плънка.... завършва се с кори.
Апетитната баница с праз се нарязва на квадрати и съвсем леко се поръсва с вода или газирана вода.
Пече се до златисто баница с праз и сухи чушки в предварително загрята фурна на 180 °C.