Начин на приготвяне
Разтворете маята в 100 мл топло мляко, добавете захарта и 2-3 с.л. брашно и оставете да шупне.
Пресейте брашното, направете кладенче, сложете солта, олиото, излейте готовия квас и останалото мляко. Замесете меко, нелепнещо тесто. Оставете на топло да удвой обема си.
За плънката нарежете праза на дребно, чушките, изчистени от семето, изпечете на котлона или в сух тиган. Нарежете ги на дребно. Смесете и разбъркайте.
Загрейте хубаво олиото и излейте върху праза и чушките, трябва да цвърчи.
Втасалото тесто разделете на 4 топки. Разточете първата топка, разпределете 1/4 от плънката, върху нея слагаме втората разточена кора, плънка и третата кора и пак плънка. Навийте на руло и поставете в намаслена тава или сложете хартия за печене, като оставите място в средата за останалото тесто.
Четвъртата топка тесто разточете и разпределете остатъка от плънката, навийте на руло, после на охлюв и я сложете в средата на тавата. С нож направете разрези в тестото. Оставете да втаса и намажете с разбит жълтък.
По желание може да поръсите със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 мин. Опечената питка напръскайте с малко вода и я оставете да си обиколи нивата.
За тестото може да ползвате ваша любима рецепта.
Коментари