Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб в керамичен съд

Хляб в керамичен съд

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Хляб в керамичен съд
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
8
"Хлябът в керамичен съд става с хрупкава коричка и вътре е на шупли. Вкусен хляб!"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • топла вода - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 600 г пресято
  • сол - 1/2 с.л. в брашното
  • олио - 3 с.л. зехтин
  • топла вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първите продукти (маята, водата, захарта и трите лъжици брашно с 1/2 ч.ч. топла вода се разбъркват и оставят на топло да шупне и се активира маята.

Брашното деля в две купи и към едната добавям солта, размесвам я с брашното. Когато маята е готова, я добавям към тази купа с брашно и сол в него.

Слагам и олиото/ зехтина, водата (1/2ч.ч) и бъркам всичко с лъжица, като постепенно добавям от отделеното в другата купа пресято брашно.

Бъркам, докато сместа стане на топка тесто за бял хляб. Тогава влизат в действие и ръцете вече. Омесвам меко тесто, брашно, колкото поеме.

Оставям го покрито с кърпа на топло за час да втасва.

В панер с ленен калъф поръсвам брашно. Оформям на кора втасалото тесто и го слагам в панера. Там пак с кърпа покрито, втасва втори път за 40 минути.

Покривам с хартия за печене и така го обръщам внимателно директно в нагрятата форма на 100°C предварително, капакът и той се нагрява едновременно.

Правя нарези върху втасалият хляб и затварям с капака.

Слагам формата с хляба в загрятата вече фурна заедно с керамичния съд преди това. Пека на средно ниво на скарата във фурната на 180°за 45 минути. Не отварям съда през това време.

Хлябът в керамичен съд става с хрупкава коричка и вътре е на шупли. Вкусен хляб!

В керамичен съд можете да си приготвите също пълнозърнест хляб, а защо не и маймунски хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: