Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Дърпана баница със сирене и свинска мас

Дърпана баница със сирене и свинска мас

Дърпана баница със сирене и свинска мас5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Когато попаднете на успешна рецепта като тази, непременно си я запишете - толкова вкусна баница със сирене и мас трудно ще намерите."

Необходими Продукти

  • сирене - 200 г
  • брашно - 500 г
  • свинска мас - 200 - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • топла вода 300 - мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа слагам пресятото брашно, правя кладенче и слагам сол. Наливам постепенно водата като замесвам меко тесто.

Разделям тестото на 4-5 части и го оформям на малки питки, които оставям да втасат за около час.

В касерола слагам маста да се разтопи и загрее. В друг съд си натрошвам сиренето.

След като е втасало тестото, вземам една от питките, леко я разточвам и намазвам с мазнината. Оставям я на страна и вземам друга питка, разточвам и нея, и намазвам с мазнината.

Взимам първата питка, доразточвам я и започвам да я тегля с ръце, след което поръсвам от сиренето и тук там ръся с мазнината. С помощта на кърпа я навивам на руло и после на охлюв. Редя рулата в добре намаслена тава.

Взимам друга питка, леко я разточвам, намазвам с маста и я оставям настрана, взимам разтопената питка и я тегля докато се разпъне цялата, слагам сиренето и маста, навивам на руло, след това вземам тавата с навитата на охлюв баничка и навивам другото руло около първото. Така процедирам с всички питки.

След като наредя така баницата загрявам маста и с помощта на лъжица поливам баницата, като почти я заливам с мазнината.

Слагам баницата да се пече в предварително загрята фурна на 160°C до златисто. След като се опече, вадя тавата и изсипвам излишната мазнина, връщам във фурната и я изключвам. Оставям за 7-8 минути да почине. Вадя баницата със сирене от фурната и я завивам с кърпа.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много хаотично описана рецепта. Топчетата са навити на охлювчета и наредени в тавата, а пак започва описание как се навиват и точат. Тестото втасва? От какво ще втаса като няма нито мая, нито набухвател? Освен това ако залеем цялата баница с мас, както е описано - излиза че ще плува в мазнина и трябва да се пържи на маслена баня. Едва ли на някой ще му е вкусно нещо бликащо от мазнина / макар и тя да се отцеди, тестото поема доста/.
Е, няма да си запиша рецептата!
22.01.2024 11:14
1
1