Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се режат на много тънки кръгчета. Измиват се в студена вода и се оставят да се отцедят в гевгир. Подсушават се с кърпа.
Кръгла тавичка се намазва със зехтин, на дъното и по стените се нареждат картофи. Останалите се редят на слоеве, като всеки слой се поръсва със сол, черен пипер, нарязан магданоз и се напръсква с малко зехтин.
Тавата се покрива с капак, слага се в загрята на 200 градуса фурна и се задушава 20 минути. Капакът се маха, върху картофите се слага маслото, нарязано на парченца, и ястието се задушава под капак още 1 час.
Тавата се вади, излишната мазнина се излива. Картофите се слагат в голяма чиния, без да се разваля формата им, която прилича на торта. За целта тавичката внимателно се обръща върху чиния.
Коментари