Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с бяло вино и гъби

Ризото с бяло вино и гъби

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Ризото с бяло вино и гъби1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч. за ризото
  • гъби - 300 г
  • масло - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1 глава кромид
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • бульон - около 1.5 л. зеленчуков или пилешки
  • зехтин - 6 с.л.
  • пармезан - 50 г настърган
  • копър - или магданоз
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте маслото и запържете в него почистените и нарязани гъби. Извадете ги от съда, добавете зехтина и запържете ситно скълцания лук и целите (или скълцани) скилидки чесън.

Добавете ориза и разбъркайте, докато и той се позапържи, след което долейте виното. След като алкохолът се изпари, върнете гъбите в съда и започнете да доливате по 1-2 черпака от горещия бульон.

От време на време разбърквайте внимателно. Когато бульонът се абсорбира, се долива още и така, докато оризът се свари, но без да се преварява - трябва да остане цял и съвсем леко твърд.

Готовото ризото трябва да е кремообразно и сочно. Снемете го от котлона, овкусете със сол и пипер. Поръсете с настърган пармезан и разбъркайте.

Поднесете ризотото с малко нарязан магданоз или копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: