Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с гъби и бяло вино

Ризото с гъби и бяло вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ризото с гъби и бяло вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
41 мин.
Порции
4
"Колкото повече пармезан сложите на това вегетарианско ризото, толкова по-вкусно ще бъде то!"

Необходими Продукти

  • манатарки - 120 грама
  • ориз - 350 г карнароли
  • шалот - 50 грама лук
  • зехтин - 40 мл
  • масло - 45 г
  • бяло вино - 100 мл
  • сметана - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - около 900 мл
  • пармезан - 60 грама
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете зехтина в касерола и го загрейте. Наситнете лука и го запържете за около 3 минути.

Сложете 80 грама от нарязаните на ситно манатарки и пържете още 3 минути, за да се разгърне ароматът на прекрасните гъби.

Сипете ориза към сместа (не го мийте предварително). Налейте и бялото вино. Продължете да бъркате 3 минути.

Посолете и следва една много важна част от приготвянето на ризотото. Започнете да наливате по 2 черпака от горещия бульон - докато оризът не абсорбира течността, не добавяйте следващата доза.

През цялото време бъркайте - общо около 14 минути. На около 8-мата минута прибавете останалите гъби.

Прибавете сметаната, маслото и половината от пармезана. Бъркайте още 2 минути.

Сервирайте вегетарианското ризото на момента, като го поръсите с пресен магданоз и останалите 30 грама пармезан.

Ризотото с гъби и бяло вино е чудно, опитайте го!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: