Начин на приготвяне
Измийте и почистете спанака, киселеца, лука и чесъна. Накълцайте всичко на ситно.
Загрейте масло и зехтин на слаб до умерен огън. Запържете за кратко чесъна, колкото да пусне аромата си и, преди да хване загар, сипете спанака и киселеца с щипка-две сол. Бъркайте, докато омекнат, после сложете и наситнения пресен лук.
След като всичко е добре омекнало, сипете виното и бъркайте минута-две, да се изпари течността.
Прибавете малко масълце, ако е нужно, после сложете брашното и пак бъркайте, докато леко се запържи. Това трябва да става на умерен огън, за да не загарят зеленчуците и брашното.
Налейте водата с разтворени в нея сушени зеленчуци на прах. Разбивайте с телена бъркалка, за да предотвратите образуването на бучки. Може впоследствие да се добавя и още течност, за да се регулира гъстотата според вкуса ви.
Когато пролетната каша се сгъсти, добавете разбитото яйце с киселото мляко и пак бъркайте, като при нужда разреждате.
Водата може да се замени с повечко прясно мляко, като тогава може да отпаднат киселото мляко и яйцето. Вкусът на кашичката обаче ще е различен, някак не толкова изразен, подобен на Бешамел.
Аз си я правя с всичко, макар и от яйцето с кисело мляко много лекичко да се пресича, но не се забелязва и става много по-вкусно.
Гответе на слаб огън до желаната гъстота и подправете с още сол и черен пипер на вкус.
Направете поширани яйца според броя на порциите, които ще сервирате.
Отделно си запържете малко масло с олио, дръпнете от огъня и тогава сипете червен пипер и щипка сол. Разбъркайте.
Сервирайте спаначената каша, като във всяка порция поставите по едно- две яйца и залеете със заливката от масло и червен пипер.
Добър апетит с моята каша от спанак и киселец!
Коментари