Начин на приготвяне
Един от символичните десерти, типични за карнавалния фестивал, са кастаньолите, меки и вкусни пържени топчета, на които можете да се насладите, пълнени или в други варианти като тези кастаньоли с рикота. Те ще ви спечелят още от първата хапка, благодарение на консистенцията и деликатния си вкус.
За да приготвите кастаньолите с рикотата, първо, оставете рикотата, да се отцеди в сито. Поставете отцедената рикота и яйцето в голяма купа, след което разбъркайте с бъркалка, като внимавате да не се образуват бучки. Овкусете с портокалова кора.
Добавете захарта и разбъркайте отново, след което малко по малко добавете набухвател и пресятото брашно, като разбърквате, за да се смесят равномерно.
В крайната фаза махнете бъркалката, защото тестото ще стане по-плътно. Получената смес вече ще е еднородна, но много мека и лепкава, затова с малко брашно поръсете ръцете си и леко набрашнете тавата. С ръце оформете от тестото топчета по около 16 г всяка. Оформете няколко топки.
Подредете топчетата едно по едно в тавата. След като сте готови, загрейте маслото до 160°-170° и потапяйте няколко кастаньола наведнъж . Оставете ги да покафенят добре, без да се задоволявате със златист цвят, но без да ги оставяте да прегорят; изчакайте да придобият светъл лешников цвят, като този на карамела, за да сте сигурни, че са добре изпържени бухтичките в центъра.
Отцедете ги и ги подсушете бързо върху абсорбираща хартия, след което ги прехвърлете още горещи в тава, пълна с кристална захар, и ги оваляйте, за да се покрият равномерно със захар. Насладете се горещи на кастаньолите с рикотата или когато са вече поизстинали! Направете двойна доза, защото са много вкусни!
Препоръчваме да консумирате прясно изпържени.
Можете да ги приготвите няколко часа предварително, да ги наредите в тава с хартия за печене, да ги покриете със стреч фолио и да ги държите в хладилника, след което да ги изпържите непосредствено преди сервиране!
Съвети:
В допълнение към портокалова кора можете да използвате лимон или мандарина или дори ванилия. Можете също да добавите към тестото лъжица ром или друг ликьор по ваш вкус!