Торта Пломбир

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Торта Пломбир
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"След като поне веднъж опитате парче от тази торта Пломбир, вие ще я приготвяте все по често и по-често..."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.,
  • захар - 120 г,
  • брашно - 170 г
  • бакпулвер - 1 - 1, 5 ч.л.
  • За форма 24 см
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • За форма 26 см
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 170 г
  • брашно - 230 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • Импрегниране
  • захар - 50 г
  • вода - 100 мл
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • Крем пломбир
  • заквасена сметана - 350 г 20%
  • захар - 120 г
  • яйце - 1 бр.
  • ванилова захар
  • масло - 130 г
  • брашно - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За форма с диаметър 20 см.

Нежна торта с крем пломбир Нека започнем подготовката на тортата с изпичане на пандишпан. Разбийте яйца в голям съд. Сега изсипете захарта.

Започваме да разбиваме яйцата със захарта. Разбивам около 10 минути.

След това смесете сухите съставки. Винаги правя това в отделен контейнер. Сипете пресятото брашно и бакпулвера. Всичко се разбърква добре.

Сега внимателно ще добавим брашнената смес към разбитите яйца. Правя това на малки порции, като всяка пресявам през цедка. Внимателно разбъркайте тестото от долу нагоре. Масата трябва да остане въздушна, няма нужда да разбърквате бисквитено тесто дълго време.

Покриваме дъното на формата с пергамент. Намазвам пергамента с растително масло (можете да използвате масло). Не е необходимо да намазнявате стените на формата. Поставете тестото в подготвената тава.

Печете бисквитата в предварително загрята на 180 °C фурна за около 30 минути. Не отваряйте фурната по време на печене!

Проверяваме готовността на бисквитата с помощта на дървен шиш: трябва да е суха. Ако бисквитата е готова, изключете фурната, отворете леко вратата и оставете тавата с бисквитата във фурната за още 10 минути, за да не се слегне тортеният блат.

След това извадете бисквитата от фурната, освободете я от формата и внимателно отстранете хартията за печене. Оставете бисквитата да изстине напълно.

Докато бисквитата се охлажда, пригответе крема Пломбир със заквасена сметана. Всички продукти за крема трябва да са със стайна температура.

За форма 18 - 20 см е достатъчна една порция крем; за форми с диаметър 24-26 удвоете порцията крем. След варенето охладете крема за 30 минути.

Половината крем ще използвам за намазване на корите, а с останалия крем ще изравня и украся тортата.

Поставете съд с вода на котлона. Кремът ще готвим на водна баня, затова смесвам всички съставки в метален съд. Разбийте яйцата, добавете захарта и ваниловата захар (може да я замените с ванилия на върха на ножа). Всичко се разбърква добре с бъркалка до гладкост.

Добавете заквасената сметана. Препоръчвам да използвате заквасена сметана с високо съдържание на мазнини, тогава кремът ще бъде по-плътен и по-текстуриран.

Разбъркайте всичко добре до гладкост и добавете брашно на малки порции. Разбъркайте, докато изчезнат всички бучки. Това е важно, в противен случай кремът за разкошна торта ще се окаже със зрънца.

Щом заври водата в тенджерата, съдът със сметаната се поставя отгоре, така че дъното на съда да не докосва врящата вода и започва да се вари сместа до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Отне ми само около 5 минути, тъй като заквасената сметана беше 25 процента мазнина.

Свалете крема от водната баня и го оставете да изстине (прехвърлих крема в друг съд).

Докато заквасената сметана се охлажда, нека направим маслото. Разбийте размекнатото масло добре на висока скорост с миксер до пухкава смес. Масата трябва да побелее, да стане по-ефирна и кремообразна. Това е много важен етап.

Продължавайки да разбивате маслото с миксер на средна скорост, добавете крем заквасената сметана към маслото, лъжица по лъжица. Важно е заквасената сметана и разбитото масло да са с еднаква температура, тогава всичко определено ще се получи. Кремът ще изсветли, ще стане лек и ефирен.

Покрийте готовия крем със заквасена сметана със стреч фолио и го поставете в хладилника за поне половин час или още по-добре за час.

Когато бисквитата се охлади напълно, я нарежете на 3 кори.

Друг важен момент за вкусна и нежна торта е импрегнирането на корите. Днес ще приготвя проста импрегнация на базата на захар и лимонов сок.

Комбинирайте всички съставки за накисване в малка тенджера и загрейте на топлина, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сиропа да изстине.

Сглобяване на тортата. На дъното на съда се слага малко количество крем. Отгоре поставете първия блат и го напоете добре със сироп с помощта на четка.

За улеснение сложих крема в плик за готвене, но вие може просто да разнесете крема с шпатула. Кремът поддържа формата си перфектно и в същото време добре напоява тортите. Кремообразният, деликатен ванилов крем Пломбир е идеален за пореста структура на пандишпанови блатове.

Поставете следващия блат и го покрийте с крем.

Ще използвам и Пломбир за изравняване и украса на пандишпана.

Страните на тортата. Намажете ги с крем, декорирайте по желание върху крема, може да поръсите и малко кокосови стърготини.

За украса на сметановата торта отгоре поръсих с какао, със сладкарски пош с подходящ накрайник ще направя розички от крема.

Препоръчвам да оставите пандишпана с Пломбир да се напои няколко часа и след това можете да сервирате! След като поне веднъж опитате парче от тази торта Пломбир, вие ще я приготвяте все по често и по-често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: