Начин на приготвяне
Лунен кейк - китайски сладкиш за дълголетие и хармония. Енергийни бомби. Наричат се така заради тяхната калоричност.
Лунният кейк е традиционно китайско ястие, което се яде по време на Фестивала на есента.
Представлява се малък кръгъл сладкиш с диаметър около 10 см и дебелина 3-4 см. Пълнежът му е богат и плътен. Лунният кейк обикновено се хапва заедно с чаша чай.
Традиционните лунни кейкове имат отпечатък отгоре, представяващ китайски символи за дълголетие или хармония. Други отпечатъци, които се поставят са на луна, цветя, лозя, заек (също е символ на луната) и т.н.
Най-често пълнежът на лунните кейкове е от боб, паста от лотосово семе, шоколад, зелен чай, сладолед, крем сирене, солени жълтъци, морски продукти, плодове и зеленчуци или печено свинско месо.
Съотношението тесто – пълнеж обикновено е в полза на тестото, ако тестото за един кейк тежи 25 г, пълнежът е 50.
Брашното е основната съставка на тази рецепта и то до голяма степен определя качеството на кейка. Колкото по-ниско е съдържанието на протеини в брашното, толкова по-меко и по-нежно ще бъде тестото.
Пресейте брашното в дълбока купа. Направете кладенче в средата с лъжица и сипете кленовия сироп. Добавете жълтъка, фъстъченото масло и олиото. Разбъркайте, докато продуктите се съберат на топка. Замесете с ръка до получаването на меко тесто.
Ако тестото стане сухо и ронливо, добавете още малко олио или сироп. Ако е влажно, сипете още брашно.
Не месете прекалено много. Това развива глутена и прави тестото по-трудно за оформяне. Завийте го в свежо фолио и оставете да почине за 30-40 минути в хладилника.
От тестото се правят малки кръгове на ръка, които се пълнят с избраното - сушени и солени жълтъци, паста от боб мунг и др.
Най-лесният вариант е да ги напълните с шоколад или конфитюр. Тестото се оформя около пълнежа. Кейковете се подреждат в тава за печене, застлана с хартия.
Печете на температура 190 ° C за 8 минути, докато станат златисти. Ако оформите по-големи лунни кейкове, може да сложите и на 200. Напръскайте готовите кейкове с малко вода, за да станат с хрупкава коричка.
Аз ползвах за пълнеж домашно сладко. А шарката направих с дъното на чаша, която има релеф, притиснах готовите сладки във фурната, след първото им надигане.