Начин на приготвяне
Спанакът се измива и почиства и се нарязва на тънки ленти.
В голям тиган загряваме (на средна температура на котлона) зехтин.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва за минута-две.
Добавя се спанакът и се готви 2-3 минути при често разбъркване.
Добавяме ориза и го объркваме с лука и спанака, колкото да се затопли самият ориз.
Прибавяме виното и бъркаме, докато цялата течност се изпари.
Започваме да добавяме по 1 черпак бульон и след като се абсорбира, добавяме отново същото количество.
Важно е да внимаваме оризът да не загори или залепне за тигана. Продължаваме да поддържаме котлона на средна температура.
След като оризът е сготвен, изключваме котлона и добавяме маслото и разбъркваме ароматното ризото.
За финал на ориза със спанак добавяме пармезана или друго сирене/кашкавал (в моя случай ементал).
Преди сервиране на спаначеното ризото можем да гарнираме с още малко от избраното сирене.
Коментари