Начин на приготвяне
Нарязваме свинското на късчета и го запърваме в олиото. Отстраняваме от котлона.
Нарязваме киселото зеле.
В тенджера слагаме нарязаното кисело зеле, домашния суджук, пилешкото, сланината, свинското, дафиновите листа, черния пипер и червения пипер. Наливаме вода колкото да покрие ястието. Слагаме да се вари докато зелето омекне и месото се свари. В тенджера под налягане отнема около 40 минути, в обикновена варим около час.
Някои видове зеле се варят по-дълго, затова пробвайте към края на варенето дали зелето е сварено и при необходимост доварете. Ако водата се е изпарила, добавете малко.
Изсипваме сместа в дълбока тава и изваждаме пилешкото и суджука. Прибавяме ориза и разбъркваме така, че оризът да бъде изцяло в течността на зелето, за да може да се свари. Не трябва да има ориз отгоре!
Нарязваме суджука и пилешкото на по-малки парчета и ги слагаме отгоре на ястието.
Печем в предварително загрята фурна (200-220 градуса) за около 40-50 минути.
Ястието с кисело зеле и три вида месо е готово, можете да сервирате.
Рецептата е взаимствана от леля Мария от Банско и е традиционна за банско-разложката кухня.
Коментари