Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Кисело зеле с ориз и 3 вида месо

Кисело зеле с ориз и 3 вида месо

AdminAdmin
Администратор
21596542
Кисело зеле с ориз и 3 вида месо4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Традиционна рецепта от македонския край, която не може да не споделим с вас. Такова вкусно кисело зеле още не сте опитвали"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка, средна
  • ориз - 1 ч.ч.
  • свинско месо - 500 г
  • пилешки бутчета - 2 бр.
  • суджук - 300 г, домашен
  • сланина - 100 г, по желание
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме свинското на късчета и го запърваме в олиото. Отстраняваме от котлона.

Нарязваме киселото зеле.

В тенджера слагаме нарязаното кисело зеле, домашния суджук, пилешкото, сланината, свинското, дафиновите листа, черния пипер и червения пипер. Наливаме вода колкото да покрие ястието. Слагаме да се вари докато зелето омекне и месото се свари. В тенджера под налягане отнема около 40 минути, в обикновена варим около час.

Някои видове зеле се варят по-дълго, затова пробвайте към края на варенето дали зелето е сварено и при необходимост доварете. Ако водата се е изпарила, добавете малко.

Изсипваме сместа в дълбока тава и изваждаме пилешкото и суджука. Прибавяме ориза и разбъркваме така, че оризът да бъде изцяло в течността на зелето, за да може да се свари. Не трябва да има ориз отгоре!

Нарязваме суджука и пилешкото на по-малки парчета и ги слагаме отгоре на ястието.

Печем в предварително загрята фурна (200-220 градуса) за около 40-50 минути.

Ястието с кисело зеле и три вида месо е готово, можете да сервирате.

Рецептата е взаимствана от леля Мария от Банско и е традиционна за банско-разложката кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това си е капама!
15.07.2024 17:38