Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на тиган»Спанак с ориз и сушени домати

Спанак с ориз и сушени домати

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Спанак с ориз и сушени домати
Снимка: Зори
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Ако не постите, може да сервирате вкусния спанак с ориз и сушени домати със сварено или поширано яйце и лъжица гъсто кисело мляко."

Необходими Продукти

  • спанак - 500 г, свежи листа
  • олио - 6 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 1 бр.
  • сушени домати - 1 бурканче в зехтин (350 г)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 5 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 4 стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се поставя в цедка и се измива хубаво със студена вода. Накисва се за 30 минути в студена вода, след което се отцежда.

Спанакът се почиства и измива, накисва се също за 30 минути в студена вода, след което се изцежда и нарязва на средно дебели ивици.

Лукът, чесънът и морковът се обелват и нарязват на ситно.

Олиото се загрява в подходяща тенджера и в него се задушават с щипка сол лукът, чесънът, морковът и спанакът. Разбърква се периодично, докато докато зеленчуците омекнат и се добавят сушените домати заедно със зехтина.

Ако са по-големи парчетата, може да ги наситните. Добавя се и отцеденият от водата ориз и след още няколко минутки, и зеленчуковият бульон.

Изчаква се бульонът да заври, температурата на котлона се намалява и тенджерата се захлупва с капака. Оризът със спанак се оставя да къкри едва около 20 - 25 минути, като периодично се разбърква.

След това тенджерата се дърпа от котлона, постният ориз се овкусява със сол и черен пипер, поръсва се със ситно скълцания пресен магданоз и се оставя захлупен още за 20 минути, за да поеме течността.

Ако не постите, може да сервирате вкусния спанак с ориз и сушени домати със сварено или поширано яйце и лъжица гъсто кисело мляко.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: