Начин на приготвяне
Сложете пилешките долни бутчета със сол в тенджера с вода на котлона и сварете до готовност на месото.
Почистете зеленчуците, лука и чесъна нарежете на ситно, моркова настържете.
В дълбок тиган на котлона сложете маслото с малко зехтин или олио, добавете лука, морковите и запържете до омекване.
Сложете чесъна и разбъркайте. Запържете за кратко и сипете виното.
Гответе до редуциране на течността, колкото да се изпари алкохола.
Подправете със сол и черен пипер и добавете сметаната.
Разбъркайте и гответе 5 - 6 мин като бъркате да не захване по дъното на тигана.
Разбийте жълтъка и при непрекъснато бъркане добавете няколко супени лъжици от сметановия сос, за да се темперира.
Изсипете жълтъка в тигана, разбъркайте и добавете вече сварените пилешки бутчета.
Гответе до желаното сгъстяване още няколко минути и накрая поръсете със свеж магданоз и малко лимонов сок.
Бележки: Пилешкото месо може да изпържите или изпечете, аз предпочетох сварено. Може да ползвате и други части на пилето.
Соса редуцирайте до желаното сгъстяване, ако все пак ви се получи много гъст, може да разредите с малко от бульона, в който се е варило пилешкото.
Виното, което ползвах, е бяло Траминер. Ползвайте хубаво вино, за да имате сос с уау ефект трябва да готвите с вино, което обичате да пиете.
Ястието се получава много вкусно, препоръчвам Ви да опитате рецептата пиле с неустоимо вкусен сос.
Източник: Блогът на Сия Рибагина