Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Плетен козунак на конци за Великден

Плетен козунак на конци за Великден

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
731k129508
Плетен козунак на конци за Великден
Снимка: Иван Паунов
1 / 2с Видео
22/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
43 мин.
Порции
10
"Плетен козунак на конци за Великден - съвършеният сладкиш за светлия празник"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 10 г за маята и 120 допълнителни за тестото
  • мая - 22 г прясна
  • краве масло - 60 г меко
  • ванилия - 1 г или 1/2 ч.л. ванилова паста
  • тъмен ром - 5 мл
  • портокал - обелката и сока от 1
  • яйца - 2 бр. 1 за намазване и 1 за тестото
  • бадеми - 30 г сурови и филирани
  • олио - 20 мл
  • боядисано яйце - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме млякото, смесваме го с маята, 10 г захар и малко брашно. Покриваме с кърпа и оставяме да шупне.

След това директно към шупналата мая прибавяме всички останали съставки и омесваме едно изключително меко козуначено тесто.

Разстиламе го на работния плот и добавяме олиото. Месим до пълното му поемане. Връщаме в купата, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 2 часа.

След това разделяме тестото на 7 равни части и от всяка правим не много дълъг масур. Във видеото показвам как да оплетете козунака, а можете и да изберете свой собствен вариант.

След оплитане преместваме в тавичка с хартия за печене и отново оставяме да втаса, този път за 1 час.

След втасване намазваме козунака с едно яйце и поръсваме с бадемите.

Печем козунака в предварително загрята фурна на 170 °C, като след 25-тата минута покриваме горната част и допичаме.

Боядисаното яйце ползвах за украса на плетен козунак на конци за Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
3минути :)
30.04.2024 15:34
Потребител#337932
Потребител#337932
Фантастичен козунак!
Споделям и препоръчвам!
25.04.2024 15:30