Начин на приготвяне
Почистете копривата за рецептата, като оставите само листата и крехките връхчета. Използвайте ръкавици за целта или първо я попарете във вряща вода и тогава отстранете дръжките. Накълцайте копривата на дребно като за зеленчукова супа.
Наситнете лука и чесъна. Нарежете морковите на дребни кубчета.
Загрейте олиото с маслото и запържете зеленчуците, после добавете копривата, а след две минутки сипете и брашното като разбърквате.
Налейте около литър вода или бульон от попарената коприва (но само ако сте я попарили измита). Сложете сол на вкус, лъжица сушени зеленчуци и черен пипер.
В началото бъркайте интензивно, за да не останат бучки от брашното. Варете, докато зеленчуците са полуомекнали. Накрая добавете ориза и гответе още около 15 минути. Всичко трябва да е добре сварено, но не преварено. Вода се долива при нужда като количеството и е според това колко гъста искаме да е супата от коприва.
Дръпнете от котлона и оставете ястието да изстине за 10 минути, после застройте с разбито яйце или жълтъци заедно с кисело мляко, малко сол и лимонов сок.
Лесна супа от коприва - толкова вкусна и полезна!
Пролетта ни дарява с много полезни билки и зелении, които обезателно включете в менюото си. Опитайте следващия път нашите рецепти с киселец и здравословни гозби с лапад.